Bronzanokrilni golub

Phaps chalcoptera

Bronzanokrilni golub

Opis: Kao što samo ime govori, Bronzanokrilni golub ima prelepo metalik obojeno perje na spoljašnjoj strani krila, koje se presijava u raznim bojama. Mužjaci imaju bledožuto do žuto-belo čelo i rozikasta prsa. I mužjaci i ženke imaju lako uočljivu belu liniju neposredno ispod očiju. Takođe imaju i crvene, plave i zelene šare na krilima, što je karakteristika svih golubova iz roda bronzanokrilnih golubova. Ovaj običan bronzanokrilni golub je prosečno dugačak između 30 i 36 cm i težak oko 310-350 g.

Način života: Domaći u Australiji i jedan od najčešćih golubova ove zemlje, Bronzanokrilni golub može nastanjivati skoro sva staništa, sa izuzetkom ogoljenih ili neplodnih područja i gustih prašuma. Mogu leteti sami, ili u paru, ili u jatu. Retko se mogu naći daleko od izvora vode i vrlo su oprezni, pa je drugim životinjama i ljudima veoma teško da im se približe.

Razmnožavanje: Konstruišu gnezdo od grančica i štapića koje je obično postavljeno nisko na drvetu ili u žbunju, ali može biti smešteno i 20 m iznad tla. Mogu se razmnožavati preko cele godine kako bi iskoristili prigodne uslove i veći izbor mesta za gnežđenje. Oba roditelja leže na jajima 14 do 16 dana i zajedno brinu o mladima koji se izlegu goli, bespomoćni i potpuno zavisni od svojih roditelja. Kao i svi drugi golubovi, odrasli proizvode supstancu sličnu mleku u svojim voljkama, kojom hrane svoje ptiće.

Ishrana: Biljojedi (razno semenje i povrće).

Zanimljivosti: Iznenađujuće za njihovu veličinu, ovi golubovi su veoma brzi letači – čak među najbržim pticama u grmlju. Tokom udvaranja, mužjak zavodi ženku pri čemu se klanja glavom i grudima, delimično otvara rep u lepezu i pokazuje svoje karakteristično obojeno perje ženki.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.