Brazilska patka

Amazonetta brasiliensis

Brazilska patka

brazilska patka

Opis: Brazilska patka ili Brazilska krdža ima dužinu od 35-40 cm i težinu od 350-623 g. Mužjak ima svetlo braon perje, tamno teme, svetlo sive obraze, crven kljun, braon-tamne oči, riđe do smeđe grudi, braon-crni rep, sjajna zeleno-plava letna pera i narandžasto-crvene noge. Ženka je slična, ali ima običnije perje, sivi kljun, malu belu mrlju iznad oba oka, belo grlo i sivkaste noge.

Način života: Preferiraju staništa poput močvara, slatkovodnih jezera, laguna, basena i bara sa gustom vegetacijom u blizini. Žive u parovima ili manjim grupama od najviše 20 ptica. Ponekad mogu živeti u zajednici sa ibisima ili patkama zviždarama. Ova vrsta je široko rasprostranjena, sa procenjenom populacijom od 100,000–1,000,000 jedinki. Jedinke sa severa su stanarice, dok ptice sa juga povremeno migriraju prema severu, sve do Venecuele.

Razmnožavanje: Sezona parenja zavisi od regiona, ali se uglavnom odvija od novembra do decembra u Paragvaju ili od juna do jula na severu Argentine. Gnezda obično svijaju u vegetaciji blizu vode, ali ponekad i u šupljinama drveća ili na liticama. Leglo sadrži 6-12 jaja na kojima ženka leži sama oko 25 dana. Oba roditelja brinu o mladima. Pačići se hrane isključivo insektima. Potpuno operjaju 50-60 dana nakon izleganja i postaju polno zreli sa 1-2 godine života.

Ishrana: Ishrana: Svaštojedi (seme, korenje, voće, vodeno bilje i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Brazilska patka je jedini član roda Amazonetta. Nekada je pripadala patkama koje mogu obitavati na drveću, ali najskorija genetička istraživanja pokazuju da ipak pripada južnoameričkim pravim patkama. Postoje dve podvrste: Mala brazilska patka (Amazonetta b. brasiliensis) i Velika brazilska patka (Amazonetta b. ipecutiri). U veštačkim uslovima, mužjaci ponekad odgajaju pačiće potpuno sami, kako bi omogućili ženkama da izvedu drugo leglo.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.