Bosanski brdski poni

Equus ferus caballus – Bosnian

Bosanski brdski poni

bosanski-brdski-poni

Opis: Bosanski brdski poni je mali konj koji se koristi za jahanje i za vuču. U poređenju sa drugim konjima, ovi poniji imaju gušću dlaku, grivu i rep, kao i proporcionalno kraće noge, širi trup, teže kosti, deblji vrat i manju glavu sa širokim čelom. Visina grebena kod ovih ponija iznosi oko 130 cm. U zavisnosti od veličine mogu biti teški od 250 do 300 kg.

Način života: Živi na teritoriji Balkana. Lokalno stanovništvo pretežno koristi ove ponije u poljoprivredne svrhe. To je jedina autohtona rasa domaćih konja u Bosni i Hercegovini, gde čini oko 70% populacije svih konja. Broj im je znatno opao nakon Bosanskog rata (1992–1995).

Razmnožavanje: Dominantan mužjak se pari sa svim ženkama. Sezona parenja se odvija između aprila i juna. Graviditet kod ženki traje oko 11 meseci. Ženka obično oždrebi jedno ždrebe. Mogući su i blizanci, ali ne toliko često. Mladi dostižu polnu zrelost nakon prve godine života.

Ishrana: Biljojedi (seno, trava, povrće, voće i zrnevlje).

Zanimljivosti:
Poniji se generalno smatraju inteligentnim i druželjubivim životinjama. Pravilno trenirani, prikladni su za decu koja se tek uče jahanju. Veće ponije mogu jahati i odrasli, s obzirom da su poniji uglavnom veoma jaki za svoju veličinu. Postoji preko 90 vrsta ponija širom sveta.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.