Bodljikavo prase

Hystrix cristata

Bodljikavo prase

bodljikavo-prase

Opis: Prosečna dužina tela bodljikavog praseta je 60-93 cm, a dužina repa od 8-17 cm. Težak je od 13 do 27 kg. Gotovo celo telo mu je prekriveno oštrim čekinjama koje su tamno braon ili crne boje. Ovaj glodar je prepoznatljiv po bodljama koje se prostiru od glave, preko temena i leđa, i koje mogu da se nakostreše u vidu ćube. Pojedine čvršće bodlje mogu biti duge i do 35 cm. One su obeležene naizmeničnim svetlim i tamnim prugama i nisu čvrsto spojene sa telom.

Način života: Ima ih u šumama, kamenitim područjima, planinama, plantažama i pustinjama. Društveni život im se zasniva na monogamiji i dugoj brizi o mladima. Porodice, koje se sastoje od jednog para odraslih i mladunaca različitih dobi, dele složen sistem jazbina. Strogo su aktivni noću, retko se penju po drveću, ali su sposobni da plivaju. Mogu ostati u jazbinama preko zime, ali generalno ne hiberniraju.

Razmnožavanje: Mogu da se razmnožavaju preko cele godine, ali uglavnom imaju jedno leglo godišnje. Nakon gestacionog perioda od 66 dana, jedno do dva dobro razvijena mladunca se okoti u travom oivičenoj odaji u sklopu jazbine. Mladi su na rođenju teški oko 1 kg. Napuštaju sklonište nakon nedelju dana, a polnu zrelost dostižu nakon jedne do dve godine.

Ishrana: Svaštojedi (korenje, lišće, povrće, voće, beskičmenjaci, mali kičmenjaci i strvine).

Zanimljivosti: Bodlje bodljikavih prasića služe kao efikasna odbrana od grabljivica. Bodljikavi prasići imaju kratak rep na čijem kraju se nalaze bodlje, koje kada vibriraju, proizvode zvečeću buku. Kada su uznemireni, nakostreše bodlje kako bi izgledali veći. Ako to ne otera uljeza, napadaju ga bodljama okrenuti leđima. Ovakav napad može da usmrti lava, leoparda, hijenu, pa i čoveka. Da bi uneli kalcijum u organizam i naoštrili sekutiće, često glođu kosti. Oni skupljaju kosti lešina tokom noći i skladište ih u svojim jazbinama.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.