Berberska ovca

Ammotragus lervia

Berberska ovca

berberska-ovca

Opis: Berberske ovce imaju visinu od 60 do 90 cm u grebenu i dužinu tela od 1,5 m. Svetle braon su boje, koja tamni sa starošću, dok je stomak još svetliji. Imaju tamnu liniju koja se spušta niz leđa. Podbradak, grlo, grudi i unutrašnji deo prednjih udova prekriveni su dugom, beličastom dlakom, koja se naziva ventralna griva i koja podseća na dugu bradu. Polni dimorfizam je veoma primetan. Mužjaci mogu biti teški i do 145 kg, dok su ženke primetno manje (najveća ženka nije teža od 65 kg). Oba pola imaju rogove koji su istog oblika, ali su kod ženki znatno manji. Rogovi mogu biti dugi preko 76 cm.

Način života: Berberska ovca je endemit planina Severne Afrike. Nastanjuje strme i stenovite predele koji su suštinski sušni ili polusušni, sa niskim rastinjem i travom. Teško podnosi vlagu i sneg, a iako se može naći u šumama, ipak preferira otvorena staništa. Berberske ovce su najaktivnije rano ujutru i kasno popodne, dok se tokom dana sklanjaju od vrućine. Ekstremni su nomadi koji se često sele duž planinskih venaca.

Razmnožavanje: Razmnožavaju se uglavnom od septembra do kraja novembra, ali to vreme može da varira. Prema podacima prikupljenim od životinja u zatočeništvu, mužjaci postaju polno zreli sa 14, a ženke sa 9 meseci života. Gestacioni period traje oko 160 dana. Većina ženki dobije jedno mlado, ali se javljaju i blizanci na svakih 6 ili 7 rođenja.

Ishrana: Biljojedi (trava, seno, lišće, povrće, voće, zrnevlje).

Zanimljivosti: Berberske ovce su se veoma dobro prilagodile sušnoj klimi. Sposobne su dugo da prežive bez vode koristeći samo svoju metaboličku vodu. Vrlo su okretne i mogu da preskoče visinu od preko 2 metra. Takođe su odlično prilagođene svom staništu koje čine strme, stenovite planine i kanjoni. Na prve znake opasnosti uglavnom beže uzbrdo. Za razliku od njihovih srodnika, Berberske ovce ne ritaju nogama. Glavne grabljivice u Severnoj Africi su im Berberski leopard, Berberski lav i Karakal, a u poslednje vreme i ljudi i divlji psi. Nadmetanje sa domaćim životinjama oko dostupne hrane, kao i suša, najviše prete njihovoj populaciji.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.