Benetov valabi

Macropus rufogriseus rufogriseus

Benetov valabi

benetov valabi

Opis: Valabiji su torbari srednje veličine iz porodice makropoda. Benetov valabi je zapravo tasmanijska podvrsta Crvenovratog valabija (Macropus rufogriseus). Karakterišu ga crni nos i šape, bela šara na gornjoj usni, smeđe-sivkasto krzno sa crvenkastim preko ramena i vrata. Mogu biti teški od 13,8 do 18,6 kilograma i dostižu visinu od 90 cm. Mužjaci su generalno primetno veći od ženki. Valabiji imaju veoma meko i nežno krzno.

Način života: Nastanjuju šume eukaliptusa sa sporadično raspoređenim grmljem i otvorenim čistacima u blizini, a ima ih i u visokim obalskim pustarama. Vode samalački način života, ali se povremeno okupljaju u grupe kada hrane, vode i skrovišta ima u izobilju. Nokturne su životinje, što znači da su najaktivniji noću, dok dan provode odmarajući. Prilagodili su se životu u blizini ljudi, pa se često mogu videti na ispaši na obroncima urbanih sredina.

Razmnožavanje: Valabiji mogu da se razmnožavaju tokom cele godine, ali to uglavnom rade tokom kasnog leta (između februara i aprila u Australiji). Plodni ciklus kod ženki traje 33 dana, a gestacioni period oko 30 dana. Ženka izvodi jedno mladunče koje ostaje u torbi oko 280 dana, a nakon toga ostaje sa majkom još mesec dana. Ženski mladunci mogu ostati u blizini majke i do kraja života, dok mužjaci napuštaju teritoriju sa dve godine. U veštačkim uslovima ženke polno sazrevaju nakon 14 meseci, a mužjaci nakon 19 meseci.

Ishrana: Biljojedi (trava, seno, lišće, povrće i voće).

Zanimljivosti: Valabiji imaju veoma interesantne rituale pri udvaranju. Prvo, ženka liže mužjaku vrat. Tada mužjak trlja svoj obraz o obraz ženke. Onda se na kratko tuku rukama, stojeći uspravno kao kada se mužjaci bore među sobom. Tek nakon toga konačno usledi parenje. Oni ostaju zajedno još jedan dan, nakon čega se potpuno rastaju. Interesantno je i to da valabiji ponekad usvajaju mlado drugih roditelja. Kada su uzbuđeni, nervozni ili im je samo vrućina, oni ližu svoje šape i podlaktice ne bi li se rashladili.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.