Belotemeni ždral

Antigone vipio

Belotemeni ždral

belotemeni-zdral

Opis: Belotemeni ždral je velika ptica dužine 112–125 cm, visine približno 130 cm i težine oko 5,6 kg, sa rasponom krila od 200-210 cm. Ima rozikaste noge, sivo i belo perje, zelenkasto-žuti kljun i crveno lice. Oba pola izgledaju isto, s tim što su mužjaci uglavnom blago veći od ženki

Način života: Vole plitke močvare i vlažne livade u sklopu širokih rečnih dolina i jezera, kao i vlažne stepe ili mešovite šumo-stepe. Pare se u Mongoliji, severoistočnoj Kini i jugoistočnoj Rusiji, gde stižu početkom aprila iz Japana, Koreje i istočne Kine, gde su boravili tokom zime. Belotemeni ždral je društvena ptica koja se često može naći zajedno sa drugim vrstama ždralova u regiji. Kada traga za hranom, čeprka po podlozi svojim dugim kljunom ne bi li našao korenje i krtole. Veoma je teritorijalan dok se hrani.

Razmnožavanje: Ova vrsta je monogamna. Parovi učvršćuju svoje dugoročne veze kroz specifične igre zavođenja svake godine početkom sezone parenja. Sezona parenja počinje u proleće i traje od aprila do juna. Gnezda su im gomile šaše i suve trave na otvorenim močvarama. Ženke uglavnom snesu dva jajeta u dva do tri dana razmaka. Inkubacija traje 28 do 32 dana. Oba roditelja učestvuju u izradi gnezda, inkubaciji jaja i odgoju mladih. Mužjak ima glavnu ulogu u odbrani gnezda od potencijalnih opasnosti. Ptići dobijaju perje 70 do 75 dana nakon izleganja. Mlade ptice dostižu polnu zrelost sa 2 do 3 godine života.

Ishrana: Svaštojedi (insekti, mali kičmenjaci, seme, krtole, korenje, močvarno bilje i zrnevlje).

Zanimljivosti: Ove ptice ugrožava gubitak staništa usled isušivanja močvara zarad razvoja poljoprivrede. Glavna pretnja im je razvoj ljudi na mestima na kojima se razmnožavaju. Takođe, u požarima stepa stradaju gnezdilišta što može desetkovati koloniju. Pri proslavi nove godine u Koreji, Belotemeni ždral se koristi kao simbol mira i neizostavan je u folkloru i umetnosti. Najstariji ždral u kontrolisanoj populaciji dostigao je 45 godina starosti.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.