Beli ušati fazan

Crossoptilon crossoptilon

Beli ušati fazan

beli usati fazan

Opis: Ovo je veliki, pretežno beli fazan, sa baršunasto crnom krunom, crvenim licem, crvenim nogama i tamnim repom. Za razliku od drugih članova svog roda, njegovi ušni čuperci nisu mnogo veliki, a ima i manji, ne toliko šaren rep. Može da naraste do 100 cm dužine i da teži između 1400 i 2750 g. Oba pola su slična, ali su fazanke za nijansu manje.

Način života: Beli ušati fazani su autohtoni u Kini, gde se mogu naći na planinskim livadama, blizu ili iznad snežnog pojasa, a preferiraju i četinarske šume na stenovitim padinama. Društvene su ptice i žive u velikim jatima koja zimi mogu brojati i do 100 jedinki. Sa dolaskom proleća i sezone parenja dolazi do komešanja ptica i jato se rastura. Mogu se naći i na Tibetu, gde nastanjuju mešovite šume oko Budističkih manastira.

Razmnožavanje: Sezona parenja traje od aprila do juna. Mužjak i ženka se kao par nikad ne razdvajaju. Leglo se sastoji od četiri do sedam jaja. Ženka sama leži na jajima i inkubacija traje od 24 do 25 dana. Ptići dostižu polnu zrelost nakon 2 godine.

Ishrana: Biljojedi (zrnevlje, seme, korenje, krtole, bobice i iglice četinara).

Zanimljivosti: Beli ušati fazani mogu da lete mnogo duže od svojih srodnika, Plavih i Braon ušatih fazana. Sposobni su da jezde iznad dubokog snega u čemu im najviše pomaže širok rep. Ovo su izdržljivi fazani koji veoma dobro podnose niske temperature. Svi ušati fazani se generalno smatraju najmirnijim vrstama fazana, a u zatočeništvu se mogu naučiti da ulaze i izlaze iz kaveza i volijera, poput kokošaka, dok bi većina drugih fazana prosto odletela.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.