Beli fazan

Phasianus colchicus var albino

Beli fazan

albino fazan

Opis: Ovaj fazan je zapravo albino varijacija Običnog fazana. To su fazani srednje veličine, kruškolikog tela, male glave i dugog, tankog repa. Dugi su 60-89 cm, pri čemu samo rep zauzima 50 cm od ukupne dužine. Težina tela varira od 0,5 do 3 kg, pri čemu mužjaci prosečno teže oko 1,2 kg, a ženke oko 0,9 kg. Oba pola su potpuno bele boje sa povremenim tačkama drugih boja po perju. Mužjaci imaju crvenu kožu oko očiju.

Način života: Obični fazani naseljavaju travnata i poljoprivredna staništa. Socijalne su ptice. Skupljaju se u velika jata tokom jeseni, uglavnom na mestima gde ima hrane i zaklona. Većinu vremena provode na tlu, a gnezde se kako na zemlji, tako i na drveću. Tokom sezone parenja, mužjak se obično može naći okružen svojim haremom ženki. Iako su dobri letači na kraće staze, preferiraju trčanje.

Razmnožavanje: Sezona parenja se odvija od marta do juna. Mogu da proizvedu 8-15 jaja u jednom leglu. Period inkubacije traje 22-27 dana. Mladi napuštaju gnezdo već nakon par sati, ali ostaju uz majku nekoliko nedelja. Nakon 12 dana ptići su sposobni da lete. Polno sazrevaju nakon godinu dana.

Ishrana: Svaštojedi (zrnevlje, seme i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Albinizam je nedostatak pigmenta ili boje kod ljudi, životinja i biljaka. Albino fazani su veoma retki u divljini, a najčešće se mogu videti samo u fazanerijama.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.