Australijski ćubasti golub

Ocyphaps lophotes

Australijski ćubasti golub

australijski-cubasti-golub

Opis: Dužina ćubastog goluba kreće se od 30 do 34 cm. Sive je boje, sa nijansama braon i zelene. Specifični su jer imaju pernate, ali tanke crne šiljke na vrhu glave. Na krilima su im crne pruge pokrivene bronzanom bojom, dok je primarno perje jakih boja – braon, ljubičasto, plavo i zeleno.

Način života: Stanište ćubastog goluba su blago šumovite travnate oblasti, a mogu se nastaniti i u blizini vodotoka, u baštama, na pašnjacima, pa čak i na sportskim terenima. Generalno su samotnjaci, mada se mogu videti i u paru, kao i u ogromnim jatima. Znaju biti veoma druželjubivi u kontaktu sa ljudima.

Razmnožavanje: Razmnožavaju se tokom cele godine, ali najčešće za vreme toplih meseci. Mužjaci se udvaraju ženkama svojim složenim zavodničkim plesom. Gnežđenje se uglavnom odvija u žbunju ili na drveću. Obično snesu par ovalnih, sjajnih jaja, koja se izlegu nakon tri nedelje. Oba roditelja leže na jajima.

Ishrana: Svaštojedi (seme, lišće, biljke, trave, insekti i beskičmenjaci).

Zanimljivosti: Njihova najprepoznatljivija odlika je zviždući klepet krila koji se čuje pri uzletanju ptice. Ovim specifičnim zvukom ptica koja je uzletela odvlači pažnju grabljivicama od ptica koje nisu uzletele, a takođe na taj način i upozorava ostale golubove na opasnost.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.