Francuski ovnoliki kunić

Oryctolagus cuniculus domesticus

Francuski ovnoliki kunić

francuski ovnoliki kunic

Opis: Francuski ovnoliki kunić je veliki kunić sa težinom tela od 4 do 5,5 kg. Ova rasa ima oklembešene uši, duge od 12,5 do 20 cm, koje se spuštaju ispod vilice. Telo im je zdepasto i gotovo četvrtastog oblika, a glava velika. Prednje noge su prave i kratke, dok su zadnje noge postavljene paralelno sa telom. Krzno im je gusto i meko, a može biti jednobojno ili sa više boja. U ove dve kategorije obojenosti javljaju se brojne različite boje dlake poput crne, žuto-smeđe, boje činčile (tamno siva) i boje agutija (sivkasto-smeđa).

Način života: Mogu da žive kako napolju, tako i u zatvorenim uslovima. Pitome su naravi, društveni su, dobrog temperamenta i tolerišu druge vrste. Ukoliko se pravilno gaje i pripitomljavaju dok su još mladi, mogu biti predivni porodični ljubimci. Veoma su pažljivi u blizini dece. S obzirom da su pitomi i društveni po prirodi, čak i sami teže ka interakciji sa ljudima i drugim kunićima. Vrlo su čiste životinje koje znaju da čiste i sebe i druge.

Razmnožavanje: Ženka Francuskog ovnolikog kunića sposobna je da proizvede velika legla koja obično broje od 5 do 12 zdravih mladunaca. Gestacioni period traje od 28 do 31 dan. Ovi kunići mogu izvesti od 2 do 4 legla po godini, što znači da se razmnožavaju tokom cele godine. Mladunci se rađaju bez krzna i sa zatvorenim očima. Idealan period da ženka stupi u reprodukciju je deveti mesec života, a nakon treće godine više neće proizvoditi nova legla.

Ishrana: Biljojedi (seno, detelina, trava, povrće i voće).

Zanimljivosti: Francuski ovnoliki kunić je rasa domaćeg kunića dobijena u Francuskoj u 19-om veku selektivnim ukrštanjem Engleskog ovnolikog i Flemiškog džinovskog kunića. Liči na Engleskog ovnolikog kunića, ali ima krupniju građu i nema preterano velike uši kao on. Ovi kunići imaju izvanredno čulo vida, mirisa i sluha. S obzirom da su veliki i da su im oči sa strane glave, to im omogućuje da vide gotovo 360 stepeni oko sebe, zbog čega mogu uočiti grabljivice iz svih pravaca. Vole da trče i mogu dostići brzinu od 50 do 60 km/h. Takođe, mogu da skoče preko 91 cm u visinu.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.