Buša goveče

Bos brachyceros europeus

Buša goveče

busa

Opis: Buša je mala domaća rasa kratkorogih goveda koja se u više različitih podvrsta može naći širom Balkana. Prosečna ženka ima visinu grebena od 104 cm i teži između 180 i 250 kg, dok prosečan mužjak ima visinu grebena od 115 cm i teži oko 300 kg. Boja im varira po regionima i podvrstama. Mogu biti braon, sive, plavosive, crvenkaste, žute i crne. Njuške, rogovi i papci su najčešće tamne boje.

Način života: Prilagođene su kršovitim predelima i smatraju se snažnim i štedljivim životinjama. Zbog svoje male težine, odlične su za ispašu na osetljivoj travi planinskih pašnjaka. Tokom zime, Buše se drže u zatvorenom na 2-6 meseci, dok su u ostalom periodu uglavnom vani. Koriste se kao radne životinje, ali i za proizvodnju mesa i mleka. Iako im je radna sposobnost skromna, veoma su otporne na bolesti, prilagodljive oštroj klimi i ne zahtevaju mnogo hrane. Daju 700-800 l mleka godišnje, sa 4-6% mlečne masti.

Razmnožavanje: Buše dostižu polnu zrelost između 18 meseci i 2 godine starosti. Ženke ostaju plodne sve do 12-te godine života. Gestacioni period traje 279-287 dana, tako da otele jedno mladunče godišnje. Kada se tele, vrlo su nezavisne i ne zahtevaju ljudsku pomoć. Imaju relativno kratak period laktacije (5-7 meseci), što im omogućava visoku plodnost. Telad su veoma mala: njihova težina na rođenju iznosi oko 15 kg. Nakon godinu dana dostižu težinu od oko 100 kg.

Ishrana: Biljojedi (trava, seno, lišće, povrće, voće, zrnevlje).

Zanimljivosti: Od ranog Srednjeg veka, pa sve do sredine 20-og veka, Buša je bila dominantna rasa goveda u brdsko-planinskim regijama Balkana. Jedinstvenim ih čini to što su genetski jedna od najstarijih rasa goveda u Evropi. Određeni izvori navode da je Buša postojala na Balkanskom poluostrvu još u doba Neolita. Danas su nekomercijalne rase visoko ugrožene, jer ne mogu da pariraju modernim, industrijskim rasama. Nekontrolisano ukrštanje Buša sa modernim rasama ih je gotovo istrebilo. U današnje vreme je veoma teško naći čistokrvnu Bušu.

© Zabranjeno kopiranje sadržaja teksta ili njegovih delova.